Co oznacza spektakularna inwestycja Danone w Opolu
O tym, że gigantyczna inwestycja Danone we wrześniu rozpoczyna się w Opolu poinformował minister rozwoju i technologii Waldemar Buda tydzień temu podczas Forum Ekonomicznego w Karpaczu.
W środę 13 września inwestycję oficjalnie otwarto na terenie ZK Nutricia w Opolu. W uroczystym przecięciu wstęgi wziął udział m.in. sam szef Danone Antoine de Saint Afrique, prezes Nutricia Polska i dyrektor przemysłowy tej firmy. Podczas inauguracji obecni byli przedstawiciele samorządu i lokalnego biznesu.
– Ta największa w historii inwestycja Danone w Polsce. Również jedna z największych tej firmy na całym świecie – podkreślał Artur Ludwiczak, prezes Nutricia w Polsce.

– Po raz pierwszy w Polsce będzie produkowana żywność dla pacjentów cierpiących na choroby nowotworowe, neurologiczne, udary. Dotąd te produkty były wytwarzane jedynie w Europie zachodniej. Teraz tak wysoka technologia trafia do kraju. Niewątpliwie to element zapewnienia bezpieczeństwa żywieniowego kraju.
Natomiast Borys Zhyhalov, dyrektor przemysłowy firmy Nutricia powiedział, że na terenie zakładu w Opolu powstanie nowy budynek o powierzchni 7 tys. m kw.
– Skorzystamy z nowej technologii aseptycznej dotyczącej m.in. aseptycznego pakowania produktów. Proces będzie zautomatyzowany. Butelka będzie produkowana za granicami zakładu, ale w Polsce. Następnie transportem trafi do nas na zakład i zostanie poddawana specjalnej dezynfekcji. Przygotowanie produktu odbędzie się tu w Opolu. Ważnym krokiem będzie jego sterylizacja – wyjaśniał dyrektor przemysłowy.
W międzynarodowym zespole nad projektem inwestycji pracowało od ponad pół roku 30 osób. To eksperci między innymi z Czech, Holandii, Francji, Ukrainy i Hiszpanii. – To dziś największy projekt dla naszej firmy i przykładamy do niego najwięcej uwagi. Dlatego też zbudowaliśmy tak mocny zespół międzynarodowy.
Inwestycja Danone w Opolu – rozmowa z Sylwią Gałęzyką, dyrektorką projektu w Nutricia Zakłady Produkcyjne Sp. z o.o.
Anna Konopka: To już fakt, że w Opolu powstanie zakład do produkcji specjalistycznej żywności, w tym szpitalnej. Dlaczego Danone wybrał fabrykę Nutricia w Opolu na tak potężną inwestycję?
Sylwia Gałęzyka: – Nowa inwestycja to nie pierwszy globalny sukces istniejących od prawie 80 lat Zakładów Produkcyjnych Nutricia w Opolu. W październiku ubiegłego roku Światowe Forum Ekonomiczne uznało naszą fabrykę za „zakład przyszłości”, przyznając jej prestiżowe odznaczenie Lighthouse Award. Należący do Danone zakład Nutricia w Opolu to jedna z nielicznych fabryk FMCG na świecie i pierwsza w Polsce, która otrzymała tę nagrodę. Stało się to za sprawą wdrożonych tu nowoczesnych rozwiązań, umożliwiających pełną synergię pracy ludzi i maszyn, ale także pozwalających zakładowi ograniczyć emisję CO2 niemal o 80 proc., a do tego poprawić wydajność i wprowadzić oszczędności.
– Co dokładnie przemawiało za stworzeniem nowej fabryki właśnie u nas, na Opolszczyźnie?
– Sukcesy to efekt pracy zaangażowanego, doświadczonego i utalentowanego zespołu. To właśnie wiarygodność, perfekcja w realizacji projektów oraz ich efekty zadecydowały o umiejscowieniu inwestycji w Polsce. Dla naszej fabryki oznacza to nowe możliwości rozwoju oraz umocnienie jej znaczenia w całej grupie spółek Danone.
– Kierunek inwestycji wskazuje na rozszerzenie obecnej oferty. Jakie dokładnie produkty powstaną teraz w ZK Nutricia?
– Do produkowanych obecnie w ZP Nutricia w Opolu 1500 różnych produktów dla niemowląt i małych dzieci, które trafiają do ponad 100 krajów na wszystkich kontynentach, dołączą kolejne. To żywność medyczna służąca do żywienia dojelitowego, która była dotąd do Polski importowana. Dzięki nowej inwestycji będzie powstawała lokalnie, co przyczyni się do zwiększenia bezpieczeństwa żywnościowego kraju.
– Zagadnienie bezpieczeństwa żywnościowego to jedna z tzw. kwestii strategicznych. To z pewnością jeszcze bardziej ugruntuje pozycję opolskich ZP Nutricia.
– Należąca do Danone fabryka w Opolu już teraz stanowi ważny element tego systemu w ewentualnych sytuacjach kryzysowych. Zarówno, jeśli chodzi o produkty do żywienia dzieci zdrowych, jak i o produkty o specjalnym znaczeniu w przypadku dzieci cierpiących na alergie pokarmowe. Rozbudowa rozszerzy ten zakres o specjalistyczne produkty żywienia medycznego. Tym samym Nutricia stanie się jedyną firmą na rynku żywienia dojelitowego, której produkty będą powstawać lokalnie w Polsce.
– Inwestycja jest warta 230 mln zł i będzie jak dotąd największą dla ZP Nutricia w Opolu. Jak ten zakład będzie wyglądał, czym się wyróżni oraz jakie nowoczesne technologie Danone planuje tu wprowadzić?
– Inwestycja zakłada budowę nowego wydziału produkcyjnego, nowej linii technologicznej do aseptycznego pakowania. Otwieramy zupełnie nowy, fascynujący rozdział w historii naszej fabryki. Wdrożymy najbardziej zaawansowane rozwiązania technologiczne i cyfrowe do planowania i nadzoru produkcji, aby zapewnić stabilny proces i wysoką jakość produktów dla najbardziej wrażliwych konsumentów.
– Jak budowa będzie wyglądała czasowo? Co już się dzieje w Opolu i jakie będą kolejne kroki?
– We wrześniu startujemy z budową wydziału, a działania budowlane na terenie należących do Danone ZP Nutricia w Opolu już trwają. Na lipiec 2024 roku zaplanowano rozpoczęcie instalacji linii technologicznej, zaś na kwiecień 2025 roku pierwsze komercyjne produkcje.
– W jakim aspekcie najmocniej ta inwestycja pani zdaniem wpłynie na rozwój gospodarczy Opolszczyzny?
– ZP Nutricia zaoferuje lokalnej społeczności nowe miejsca pracy i możliwości rozwoju. Obecne zatrudnienie to 540 osób. Planujemy je zwiększyć o ok. 50 osób.
***
Odważne komentarze, unikalna publicystyka, pasjonujące reportaże i rozmowy – czytaj w najnowszym numerze tygodnika „Opolska”. Do kupienia w punktach sprzedaży prasy w regionie oraz w formie e-wydania.