sobota, 22 listopada, 2025
  • Redakcja
  • Newsletter
  • Kontakt
  • Gazetki promocyjne
  • Regulamin
  • Ochrona danych
Opolska360
  • Najważniejsze
  • Opole
  • Region
  • Sport
  • Tylko u nas
  • Biznes
  • Nauka
  • Dobra Energia
  • Razem dla Środowiska
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
Opolska360
  • Najważniejsze
  • Opole
  • Region
  • Sport
  • Tylko u nas
  • Biznes
  • Nauka
  • Dobra Energia
  • Razem dla Środowiska
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
Opolska360
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
REKLAMA
Home Biznes

Opolskie lody ruszają na podbój świata! Jaki jest mistrzowski smak?

Trzy lata temu smak „Cud, miód i orzeszki” od Tomasza Szypuły reprezentował Polskę na światowym konkursie i zdobył miano najlepszych lodów Europy. Teraz przed tą samą możliwością staje jego „Hyćka”!

Piotr Guzik Piotr Guzik
2025-11-10
w Biznes, Najważniejsze, Opole, Region
Tomasz Szypuła hyćka

Tomasz Szypuła i jego lody "hyćka" powalczą o mistrzostwo świata - fot. FB

REKLAMA
REKLAMA

 

Tomasz Szypuła z Baborowa w powiecie głubczyckim to mistrz lodziarstwa. A to, co wydarzyło się kilka dni temu we włoskiej Bolonii tylko to potwierdza. Odbyły się tam europejskie eliminacje do Gelato Festival World Masters – czyli mundialu branży produkcji lodów.

Tomasz Szypuła i jego „hyćka” wśród najlepszych lodów świata

Tomasz Szypuła zabrał na nie lody o smaku „hyćka”. Co kryje się pod tą nazwą? Otóż „hyćka” to potoczne określenie czarnego bzu. To z niego powstaje syrop stanowiący bazę tych lodów. Przełamanie tego smaku zapewniają owoce jagody kamczackiej lub owoce czarnego bzu oraz kruszonka maślana. Brzmi pysznie. I tak też ocenili je jurorzy konkursu!

„Z ogromną radością informujemy, że Tomasz Szypuła i Wiola Gbiorczyk zwyciężyli w europejskich eliminacjach Gelato Festival World Masters w Bolonii! To właśnie ich autorskie lody Hyćka i Mistrzowski Migdał zachwyciły jury smakiem, kreatywnością i perfekcyjnym wykonaniem, zapewniając im miejsce w wielkim finale światowym!” – czytamy w informacji podanej przez „Przegląd Piekarski i Cukierniczy”.

„Cel osiągnięty! Wchodzimy do światowego finału po raz drugi! Najpierw – Cud miód i orzeszki (nagroda za najlepszy smak Europy 2022), a teraz Hyćka – kwiaty i owoce czarnego bzu powalczy o najlepszy smak świata” – napisał Tomasz Szypuła na facebookowym profilu firmy Szypuła – Lody Mistrzowskie.

Tomasz Szypuła za sukces, jaki już odniosła „hyćka” podziękował żonie Dominice „za ciągłe wsparcie i wiarę we mnie”. Wyraził też wdzięczność wobec rodziny i całego zespołu firmy.

„Takie wydarzenia to ciągły rozwoju i budowanie marki. Idziemy za ciosem. Finał w 2026 roku i damy wam znać w której części Włoch. Już teraz zapraszamy do kibicowania” – zachęca.

Nieoczywiste opolskie sukcesy

Tomasz Szypuła prowadzi „Lodziarnię pod Orzechem” w rodzinnym Baborowie oraz kawiarnię „Miś” w Raciborzu. Jego lody można jednak dostać także w innych miastach, m.in. w Opolu, Kędzierzynie-Koźlu czy Zabrzu. Stoi na czele rodzinnej firmy, którą w 1974 roku założył jego tato.

Gdy rozmawialiśmy ponad rok temu przyznał, że pomysły na nowe smaki często wpadają mu do głowy przy zasypianiu. Mówił, że szczególnie inspirujący jest okres wiosny i lata, kiedy dużo rzeczy rośnie, kwitnie, pachnie.

– A i sam tak mam, że mi się niektóre smaki same łączą w głowie – mówił Tomasz Szypuła. – Tak naprawdę to nie ma złych lodów. Są tylko lody, które nam smakują, albo nie – dodawał.

Sukces, jaki już odnieśli Tomasz Szypułą i jego lody „hyćka” po raz kolejny dowodzą, że na Opolszczyźnie nie brak ludzi z talentem na miarę światową. I to zarówno w dziedzinie nowych technologii – przykładem Wojciech Zaremba z OpenAI, Łukasz Ziegler w dziedzinie robotyki czy Marcel Kucypera, który jest w zespole prowadzącym badania mogące pomóc w podboju kosmosu – ale i fryzjerstwa. Dowodem niedawne mistrzostwo świata pani Krystyny Koszyk z Polskiej Nowej Wsi.

***

Odważne komentarze, unikalna publicystyka, pasjonujące reportaże i rozmowy – czytaj w najnowszym numerze tygodnika „O!Polska”. Do kupienia w punktach sprzedaży prasy w regionie oraz w formie e-wydania

Tags: biznesGłubczyceMistrzostwa świata
REKLAMA

NAJPOPULARNIEJSZE

  • nowa linia produkcyjna w Zott w Opolu

    Ruszyła nowa linia produkcyjna w znanej fabryce w Opolu. A z nią nowe produkty

    0 udostępnienia
    Usdostepnij 0 Tweet 0
  • To będzie najdłuższy odcinkowy pomiar prędkości w Polsce. A kawałek dalej kolejny

    0 udostępnienia
    Usdostepnij 0 Tweet 0
  • Aquapark nie tylko kosztem stadionu, ale i pływalni? Waży się koncepcja obiektu

    0 udostępnienia
    Usdostepnij 0 Tweet 0
  • „Godomy po ślonsku” – w 20 opolskich urzędach będzie obsługa po śląsku

    0 udostępnienia
    Usdostepnij 0 Tweet 0
  • Nowy lokal wkrótce w centrum Opola. Tej sieci jeszcze u nas nie było

    0 udostępnienia
    Usdostepnij 0 Tweet 0
REKLAMA

 

 

REKLAMA

 

REKLAMA
  • Redakcja
  • Newsletter
  • Kontakt
  • Gazetki promocyjne
  • Regulamin
  • Ochrona danych

© Wydawnictwo SIlesiana 2022-2025

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Strona główna
  • Najważniejsze
  • Newsletter
  • Opole
  • Region
  • Sport
  • Tylko u nas
  • Biznes
  • Nauka
  • Razem dla środowiska
  • Dobra Energia
  • Gazetki promocyjne
  • Redakcja
  • Kontakt

© Wydawnictwo SIlesiana 2022-2025