Festiwal Opolskich Smaków w ostatni weekend sierpnia
Producenci i restauratorzy na Festiwal Opolskich Smaków przyjadą w weekend od 25 do 27 sierpnia. Tym samym najpyszniejsza impreza w regionie po raz kolejny ściągnie tłumy na plac Kopernika w Opolu przed galerią Solaris.
Gwiazdy kuchni spotkają się z mieszkańcami
„Szefowie kuchni znanych restauracji należących do Szlaku Kulinarnego Opolski Bifyj zaprezentują swoje popisowe dania, których będzie można skosztować” – podają urzędnicy.
Gwiazdą festiwalu będzie pochodzący ze Śląska Kuba Tomaszczyk najmłodszy w Polsce zwycięzca popularnego programu ,,MasterChef”. Do Opola przyjedzie również finalista ,,MasterChef Junior”
Festiwal Opolskich Smaków to także warsztaty. Mogą w nich wziąć udział dzieci i dorośli. W ich trakcie nauczą się, jak przygotować zdrowe, dietetyczne jedzenie, udekorować wakacyjne smakołyki, czy przygotować ozdoby z wosku pszczelego.
XIV Festiwal Opolskich Smaków – PROGRAM
Piątek 25 sierpnia 2023 r.
- 15.00 – 18.00 – Jarmark Produktów Regionalnych, Piwa Rzemieślnicze, Food Trucki
- 15.00 – 20.00 – Wawel Truck – interaktywna ciężarówka pełna atrakcji
- 15.00 – 18.00 – Akademia golfa dla dzieci (Karolinka Golf Park)
- 15.00 – 18.00 – Gotowanie z szefem kuchni restauracji Śtantin Stare Siołkowice – Danielem Lazinka: Pranzunki – popularna potrawa śląskiej wsi.
- 15.00 – 18.00 – Gotowanie z Adrianem Feliksem (Top Chef): Przystawka – tatar z śledzia z majonezem lubczykowym, podany na toście francuskim oraz danie główne – rosotto z kaszanką, jabłkiem, rzodkiewką i śmietaną z Olesna.
- 18.00 – Oficjalne otwarcie festiwalu
- 18.00 – 21.00 – Koncerty finalistów Craft Music City
Sobota 26 sierpnia 2023 r.
- 12.00 – 18.00 – Jarmark Produktów Regionalnych, Piwa Rzemieślnicze, Food Trucki
- 12.00 – 17.00 – Warsztaty: Zdrowa kuchnia dla każdego!
- 12.00 – 17.00 – Warsztaty dla dzieci: Lukrowanie wakacyjnych słodkości
- 12.00 – 15.00 – Gotowanie z szefową kuchni Bistro Finezja z Tułowic – Kingą Gallą: Faworki z karpia niemodlińskiego w dwóch odsłonach: z musem z pieczonej dyni i papryki oraz sosem chrzanowym z kaparami
- 13.00 – 18.00 – Zajęcia plastyczne i edukacyjne dla dzieci „Las i jego dobro”.
- 13.00 – 13.30 – Panel dyskusyjny: Od czego zacząć przygodę z dobrym piwem
- 13.30 – 18.00 – Gotowanie z Kubą Tomaszczykiem (MasterChef Junior, MasterChef):
– Starter: tatar z sarny, marynowane grzyby, grzanka z pesto ziołowym i olejem Głubczyckim
– Danie główne: casolett z golonką i fasolą Wrzawską, kiełbasą jałowcową i udkami kaczymi
– Deser: sernik z mascarpone z karmelizowanymi owocami leśnymi i z ziemią z czekolady - 15.00 – 18.00 – Gotowanie z szefem restauracji Zamkowy Młyn Krapkowice – Arkadiuszem Chwałkiem: Karminadle z tymiankiem, pure ziemniaczanym z nutą musztardową oraz musem z pietruszki i sianem z pora.
- 15.00 -15.30 – Panel dyskusyjny: Produkty pszczele żywią i leczą
- 16.00 – 16.30 – Panel dyskusyjny: Las jako spiżarnia i nie tylko.
- 18.00 – 21.00 – Koncerty finalistów Craft Music City
Niedziela 27 sierpnia 2023 r.
- 12.00 – 18.00 – Jarmark Produktów Regionalnych, Piwa Rzemieślnicze, Food Trucki
- 12.00 – 15.00 – Gotowanie z szefem Restauracji Hotelu Mercure Opole – Radkiem Bebekiem: Żurek na maślance.
- 12.00 – 17.00 – Warsztaty: Zdrowa kuchnia dla każdego!
- 13.00 – 17.00 – Warsztaty: Zabawy z woskiem pszczelim
- 13.00 – 17.00 – Gotowanie z Karolem Kus (kanał „Masz to w lesie”) na wielkiej patelni
- 15.00 – 18.00 – Gotowanie z szefem restauracji Opolanka – Marcinem Klichem: Mus z chałwy, przecier z czarnej porzeczki i ciasto parzone.
- 15.00 – 18.00 – Gotowanie z Adrianem Feliksem (Top Chef): Curry drobiowe z trawą cytrynową i kus kusem z kalafiora
- 15.00 – 15.30 – Panel dyskusyjny: Pszczoły to sól ziemi – bez nich nie przeżyjemy.
- 16.00 – 16.30 – Panel dyskusyjny: Las w życiu codziennym.
- 18.00 – 21:00 – Koncerty finalistów Craft Music City



