Festiwal Opolskich Smaków to coroczne święto kulinarne, które łączy wyśmienite jedzenie z doskonałą muzyką. A wszystko to tworzy niezapomnianą atmosferę pełną smaku i kultury. Od 23 do 25 sierpnia na placu Kopernika, mieszkańcy Opola będą mieli okazję skosztować różnorodnych dań – od tradycyjnych specjałów po egzotyczne potrawy – oraz uczestniczyć w warsztatach kulinarnych i koncertach organizowanych przez Craft Music City.
Tradycyjnie i egzotycznie. Festiwal Opolskich Smaków dla każdego podniebienia!
Przed Solarisem na odwiedzających czekać będzie jarmark produktów regionalnych. To jednak nie wszystko. Wybór będzie naprawdę szeroki i pojawią się stoiska z kuchniami świata i food truckami.
Festiwal Smaków to również okazja do degustacji unikatowych piw oraz spotkań z pasjonatami gotowania. To właśnie oni przybliżą gościom imprezy bogactwo tradycji kulinarnej naszego regionu. Szefowie kuchni z renomowanych restauracji Szlaku Kulinarnego Opolski Bifyj zaprezentują swoje najlepsze dania. Między innymi z kuchni Zamek Bożejów, tułowickiej Dzik i Karp, niemodlińskiej Na Wyspie, oraz Ośrodka Leśna Przystań z Grodkowa.
Nie zabraknie również egzotycznych smaków takich, jak świeże japońskie sushi, indyjskie pakory, gruzińskie chaczapuri, libański tabbouleh czy domowe curry z chrupiącymi warzywami i świeżą kolendrą.
Tradycyjnie festiwal oferuje ciekawy wybór dla amatorów jedzenia z food trucków. Dlatego też w tym roku organizatorzy zadbali by można było skosztować dań z różnych zakątków świata. Na przykład kuchni amerykańskiej, greckiej, meksykańskiej. A nawet japońskiej.
Nie tylko jedzenie, czyli moc atrakcji
Głównymi gwiazdami festiwalu będą Martyna Niemiec, zwyciężczyni programu „MasterChef Nastolatki” oraz Zuzanna Gutkowska, zdobywczyni drugiego miejsca w tej samej edycji. Martyna słynie z kreatywności w kuchni. Natomiast Zuzanna imponuje wiedzą kulinarną i umiejętnością łączenia nietypowych składników. Podczas festiwalu będzie można spróbować ich wyjątkowych potraw.
Festiwal Smaków w Opolu to także muzyczne emocje. Codziennie na placu Kopernika odbywać się będą trzy koncerty w ramach konkursu Craft Music City. Cel – odkrywanie talentów muzycznych. Dziewięciu finalistów zaprezentuje się na scenie walcząc o możliwość występu w Narodowym Centrum Polskiej Piosenki. O zwycięzcy zadecydują uczestnicy festiwalu. Głosować będzie można przez stronę: www.craftmusiccity.pl.
Festiwal Opolskich Smaków 2024- program
Piątek 23 sierpnia:
- 15.00 – 18.00 Jarmark Produktów Regionalnych, Smaki Świata, Piwa Rzemieślnicze i Food Trucki
- 15.00 – 18.00 Pokazy karmelarskie i warsztaty z @Panią Karmelarz
- 15.00 – 18.00 Gotowanie z szefową kuchni restauracji Na Wyspie z Niemodlina – Elżbietą Oleksą: Karp po niemodlińsku oraz rosół z karpia z kluseczkami rybnymi
- 15.00 – 18.00 Gotowanie z Adrianem Feliksem (Top Chef): Taco z szarpanym indykiem, papryka chipotles, quacamole oraz salsa pomidorowa
- 18.00 Oficjalne otwarcie festiwalu
- 18.00 – 19.00 Koncert finalisty Craft Music City*
- 19.00 – 20.00 Koncert finalisty Craft Music City
- 20.00 – 21.00 Koncert finalisty Craft Music City
Sobota 24 sierpnia:
- 12.00 – 18.00 Jarmark Produktów Regionalnych, Smaki Świata, Piwa Rzemieślnicze i Food Trucki
- 12.00 – 17.00 Akademia małych kucharzy – warsztaty kulinarne
- 12.00 – 13.30 Gotowanie z szefowymi kuchni Zamek Bożejów – Alicją Piskorską, Anną Bielak oraz Aleksandrem Penzai: Pstrąg z poliwody
- 13.00 – 18.00 Zajęcia plastyczne i edukacyjne dla dzieci. Las i jego dobro.
- 13.00 – 13.30 Panel dyskusyjny: Od czego zacząć przygodę z dobrym piwem?
- 14.00 – 18.00 Gotowanie z Martyną Niemiec i Zuzanną Gutkowską -zwyciężczynią i finalistką pierwszej edycji programu „MasterChef Nastolatki”
- 16.00 – 17.30 Prezentacja Kół Gospodyń Wiejskich
- 18.00 – 19.00 Koncert finalisty Craft Music City
- 19.00 – 20.00 Koncert finalisty Craft Music City
- 20.00 – 21.00 Koncert finalisty Craft Music City
Niedziela 25 sierpnia:
- 12.00 – 18.00 Jarmark Produktów Regionalnych, Smaki Świata, Piwa Rzemieślnicze i Food Trucki
- 12.00 – 17.00 Akademia małych kucharzy – warsztaty kulinarne
- 13.00 – 17.00 Gotowanie z Karolem Kusem (kanał „Masz to w lesie”) na wielkiej patelni
- 13.30 – 15.00 Gotowanie z szefem kuchni Ośrodek Leśna Przystań z Grodkowa – Maciejem Żywcem: Miętus w sosie holenderskim z szparagi w sosie z mleka kokosowego, trawą cytrynową i fasolką edamame
- 15.30 – 17.00 Gotowanie z szefową kuchni Dzik i Karp z Tułowic Kingą Gallą: danie Mini burger z pulpecikiem z Karpia z sosem holenderskim i salsą z marynowanej cukinii
- 16.00- 16.45 Panel dyskusyjny: Las w życiu codziennym
- 18.00 – 19.00 Koncert finalisty Craft Music City*
- 19.00 – 20.00 Koncert finalisty Craft Music City
- 20.00 – 21.00 Koncert finalisty Craft Music City
- 21.30 Finał konkursu Craft Music City
Czytaj też: Jak władze politechniki gaszą pożar benzyną
***
Odważne komentarze, unikalna publicystyka, pasjonujące reportaże i rozmowy – czytaj w najnowszym numerze tygodnika „O!Polska”. Do kupienia w punktach sprzedaży prasy w regionie oraz w formie e-wydania.