sobota, 6 grudnia, 2025
  • Redakcja
  • Newsletter
  • Kontakt
  • Gazetki promocyjne
  • Regulamin
  • Ochrona danych
Opolska360
  • Najważniejsze
  • Opole
  • Region
  • Sport
  • Tylko u nas
  • Biznes
  • Nauka
  • Dobra Energia
  • Razem dla Środowiska
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
Opolska360
  • Najważniejsze
  • Opole
  • Region
  • Sport
  • Tylko u nas
  • Biznes
  • Nauka
  • Dobra Energia
  • Razem dla Środowiska
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
Opolska360
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
REKLAMA
Home Biznes

Ceny drobiu wyższe od wieprzowiny. Jaja mogą kosztować po 2 zł za sztukę

Tego jeszcze chyba nie było – filety drobiowe już są droższe od schabu. Jajka mogą kosztować przed świętami po 2 zł za sztukę, a warzywa stają się droższe od egzotycznych owoców.

Piotr Guzik Piotr Guzik
2022-10-14
w Biznes
Ceny drobiu wyższe od wieprzowiny. Jaja mogą kosztować po 2 zł za sztukę

fot. flickr

REKLAMA
REKLAMA

– Jest coraz trudniej producentom drobiu i warzyw spod folii, to gałąź rolnictwa, która bez węgla i gazu się nie obejdzie – mówi Marek Froelich, prezes Izby Rolniczej w Opolu. – Były jakieś zapowiedzi, że dla tych producentów znajdzie się dodatkowy węgiel. Tylko, że węgla nie ma. A kurczak musi mieć ciepło. Natomiast pomidorom i ogórkom, poprzez ogrzewanie robi się „wiosnę”, żeby przyspieszyć wegetację.

Miał być węgiel, ale go nie ma

W Polsce jest 10 tysięcy ferm drobiu, z czego 86 na Opolszczyźnie. Jak wyliczyli opolscy drobiarze, do wyprodukowania 1 kg mięsa drobiowego potrzeba 1 kg węgla.

Piotr Groehl z Zimnic Małych jest producentem drobiu od 40 lat. Jak mówi, z taką sytuacją spotyka się pierwszy raz.

– W czasach PRL-u, całkowitej reglamentacji wszystkiego, drobiarze dostawali przydział ponad ich zapotrzebowanie. A teraz nie ma żadnej gwarancji, że ten węgiel będzie– argumentuje.

Związek producentów drobiu samego początku roku zgłasza, że powinien być wpisany na listę strategicznych odbiorców.

– To pozwoliłoby normalnie gospodarować. Ale oprócz obietnic, niczego się nie doczekaliśmy. Nie chcemy niczego za darmo, tylko gwarancji, że będziemy mieli dostęp do surowców – mówi Paweł Podstawka, prezes Krajowej federacji Producentów Drobiu i Producentów Jaj. – Nie jesteśmy w stanie normalnie gospodarować, bo hodowca wstawi drób, a potem się okaże, że zabraknie np. oleju opałowego i zostanie z problemem.

Obecnie Piotr Groehl ma 120 tysięcy brojlerów. Na cały cykl rozwoju, od kurczaka do sprzedaży, potrzebuje do 120 ton węgla.

– Zużycie węgla zależy od temperatury zewnętrznej. Dzięki staremu zapasowi wystarczy mi węgla jeszcze na dwa miesiące – mówi Piotr Groechel. – To akurat na jeden siedmiotygodniowy rzut, żeby brojlera można było sprzedać. A jak nie będzie czym ogrzać, to przestanę produkować.

Drób droższy od wieprzowiny

W sklepach już można zaobserwować, jak ceny drobiu poszybowały w górę. Jeszcze do niedawna „kotlet” z kurczaka był tylko imitacją tego prawdziwego i droższego z wieprzowego schabu. Obecnie kilogram schabu kosztuje 19-23 zł, a kilogram piersi z kurczaka 27 złotych.

Zapowiedzi nie są dla konsumentów łaskawe. Przed świętami Bożego Narodzenia wszystkie ceny drobiu, a szczególnie piersi i udek, jeszcze bardziej pójdą w górę.

Można się tylko zastanawiać, czy ta eskalacja cenowa jest uzasadniona. I dlaczego tak podrożało?

– Cena paszy wzrosła o 100 procent – tłumaczy Paweł Podstawka – Ale najbardziej na wzrost cen drobiu wpływa ogrzewanie. W kurniku musi panować temperatura 34 stopni. Ogrzanie takiej powierzchni to są wysokie koszty. Kurczak potrzebuje jeszcze odpowiedniej ilości światła, więc trzeba też wliczyć cenę energii elektrycznej…

Koszt produkcji jednego kilograma żywca kurczaka wynosi teraz 6 złotych. Ale do tego dochodzą jeszcze koszty ubojni, transportu, chłodni i półek sklepowych.

Czy zostaniemy bez mięsa drobiowego? Na pewno nie, bo rynek nie znosi próżni. Tylko pytanie, skąd te kurczaki do nas przyjadą i ile będą kosztować.

Warzywa jak owoce egzotyczne

Podobne problemy mają fermy produkcji jaj oraz szklarnie. Wizja wytłaczanki jajek za 20 złotych staje się bardzo realna. W podobnej cenie mogą być pomidory i ogórki. Tylko kto je wtedy kupi?

Najwyraźniej kurczaka będziemy jeść tylko od święta, a ogórki i pomidory dopiero w przyszłym sezonie letnim.

– To powrót do gomułkowskich czasów – mówią starsi, którzy je pamiętają.

Tags: hodowla drobiu
REKLAMA

NAJPOPULARNIEJSZE

  • Sylwester 2025 w Opolu

    Sylwester 2025 w Opolu. Jest gwiazda, jest lokalizacja

    0 udostępnienia
    Usdostepnij 0 Tweet 0
  • Most w centrum miasta „pod przykrywką”. Ma być jednokierunkowy

    0 udostępnienia
    Usdostepnij 0 Tweet 0
  • Opolska lista płac. Gdzie można zarobić najlepiej?

    0 udostępnienia
    Usdostepnij 0 Tweet 0
  • Karambol na autostradzie A4 w rejonie Góry św. Anny. Nie żyje jedna osoba

    0 udostępnienia
    Usdostepnij 0 Tweet 0
  • Największa inwestycja w Opolu! Amerykanie wybudują fabrykę za prawie 7 mld zł

    0 udostępnienia
    Usdostepnij 0 Tweet 0
REKLAMA

 

 

REKLAMA

 

REKLAMA
  • Redakcja
  • Newsletter
  • Kontakt
  • Gazetki promocyjne
  • Regulamin
  • Ochrona danych

© Wydawnictwo SIlesiana 2022-2025

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Strona główna
  • Najważniejsze
  • Newsletter
  • Opole
  • Region
  • Sport
  • Tylko u nas
  • Biznes
  • Nauka
  • Razem dla środowiska
  • Dobra Energia
  • Gazetki promocyjne
  • Redakcja
  • Kontakt

© Wydawnictwo SIlesiana 2022-2025