16. Festiwal Opolskich Smaków zaplanowano na ostatni weekend sierpnia (29-31.08). Tradycyjnie, Plac Kopernika zamieni się w ogromną, pachnącą kuchnię.
Uczestnicy odwiedzą Jarmark Produktów Regionalnych i Food Trucki z szeroką strefą gastronomiczną oraz stoiskami serwującymi lokalne smaki. Jak co roku, znajdą tam także Lotny Festiwal Piwa – święto miłośników piwa rzemieślniczego. To doskonała okazja, by spróbować wyjątkowych kraftowych piw, poznać ich producentów i odkryć tajniki sztuki browarnictwa.
Wyjątkowi goście i muzyka
16. Festiwal Opolskich Smaków to przede wszystkim spotkania z pasjonatami kulinariów, którzy prezentują publiczności bogactwo i różnorodność smaków regionu. Już w piątek (29.08), podczas oficjalnego otwarcia wydarzenia, szef kuchni Kamil Klekowski wraz z Grupą Rybacką „Opolszczyzna” ugotuje aromatyczną zupę z karpia opolskiego w duchu idei zero waste.
W sobotę (30.08) Joanna Szymanowska, zwyciężczyni 12. edycji programu MasterChef, oczaruje publiczność swoimi autorskimi daniami. Znana z umiejętnego łączenia prostych i wyrafinowanych smaków, w Opolu przygotuje m.in. polik wołowy w przyprawach korzennych. Na kulinarnej scenie pojawi się również restauracja BOSQA (Aspen Prime Ski&Bike Resort), która należy do Szlaku Kulinarnego Opolski Bifyj. W niedzielę Tomasz Marczewski, półfinalista programu MasterChef, sięgnie po lokalne składniki i zaserwuje m.in. rostbef na zimno z majonezem kaparowo-pieprzowym.
Festiwal Opolskich Smaków to także trzy dni muzycznych emocji. Na Placu Kopernika ponownie zagości Craft Music City. To konkurs muzyczny, który od lat odkrywa młode talenty i daje im szansę wystąpić przed szeroką publicznością. Dziewięciu finalistów, wyłonionych spośród setek zgłoszeń z całej Polski, zaprezentuje się podczas festiwalu, a niedzielne koncerty staną się jego kulminacją. Na scenie pojawią się zespoły i soliści reprezentujący różne gatunki – od alternatywy i indie po energetyczny rock. O zwycięstwie zdecyduje publiczność, a stawką będzie m.in. możliwość nagrania materiału w profesjonalnym studiu Muzeum Polskiej Piosenki w Opolu.
16. Festiwal Opolskich Smaków to także warsztaty, które będą się odbywać codziennie w godz. 14.00-18.30. Wśród nich będą te dotyczące dóbr, jakie możemy znaleźć w lasach, jak i te związane z odżywianiem.
– Tradycyjnie skupiamy się na edukacji nt. prawidłowych nawyków w odżywianiu i porozmawiamy o zdrowym i niezdrowym jedzeniu – mówi Aleksandra Mastalerz, Regional Marketing Manager z NEPI Rockcastle, firmy będącej właściciel galerii Solaris Center, zaangażowanej w organizację festiwalu.
– Zaprosimy też na warsztaty wykonywania naturalnych dodatków kulinarnych. W sobotę od godz. 13.00 do 15.00 będziemy przygotowywać sole ziołowe, a w niedzielę w godz. 12.00-13.30 – ziołowo-roślinne lemoniady. Ponadto przewidzieliśmy karty podarunkowe do Solaris Center jako nagrody w konkursach – wylicza Aleksandra Mastalerz.
16. Festiwal Opolskich Smaków – program
Piątek 29 sierpnia 2025 r.
- 15.00 – 18.00 Jarmark Produktów Regionalnych, Piwa Rzemieślnicze i Food Trucki
- 15.00 – 18.30 Rodzinne warsztaty plastyczne „kolorowe obrusy”
- 15.00 – 18.30 Warsztaty przyrodnicze „dobro z lasu” – co możemy zjeść i wykorzystać w kuchni?
- 15.00 – 18.00 Gotowanie wielkiej zupy rybnej z Karpia Opolskiego
- 18.00 – Oficjalne otwarcie festiwalu
- 18.15 – 19.00 Koncert zespołu Somethingski
- 19.00 – 20.00 Koncert zespołu Imasleep
- 20.00 – 21.30 Koncert Zespołu Szumy
Sobota 30 sierpnia 2025 r.
- 12.00 – 18.00 Jarmark Produktów Regionalnych, Piwa Rzemieślnicze i Food Trucki
- 12.00 – 13.30 Gotowanie z restauracją BOSQA (Aspen Prime Ski&Bike Resort): filer z pstrąga potokowego na letnim risotto z cukinii i koperku, z emulsją z palonego masła i białego wina, podane z sałatką z marynowanego boku i kurek
- 13.00 – 15.00 Warsztaty – sole ziołowe do wykorzystania w kuchni
- 14.00 – 18.30 Warsztaty przyrodnicze „dobro z lasu” – co możemy zjeść i wykorzystać w kuchni?
- 14.00 – 18.00 Gotowanie z Joanną Szymanowską – zwyciężczynią 12. edycji programu „MasterChef”
- „Marcińskie Grzanie” TOSTOWANA BRIOCHA Z KREMEM MARCIŃSKIM
- „Rozgrzewająca Głębia – Polik Wołowy w Korzennym Żarze” POLIK WOŁOWY W PRZYPRAWACH KORZENNYCH
- „Egzotyczne Ciepło – Pyza, Kaczka i Azjatycki Twist” ORIENTALNY MINI-BURGER Z KACZKĄ, PYZĄ I SAŁATKĄ AZJATYCKĄ
- 18.00 – 19.00 Koncert zespołu Thalia
- 19.00 – 20.00 Koncert zespołu Noise River
- 20.00 – 21.30 Koncert Zespołu Dzionsuo
Niedziela 31 sierpnia 2025 r.
- 12.00 – 18.00 Jarmark Produktów Regionalnych, Piwa Rzemieślnicze i Food Trucki
- 12.00 – 13.30 Warsztaty – ziołowe i kwiatowe lemoniady
- 12.00 – 15.00 Gotowanie Potraw z Dziczyzny – Lasy Państwowe i Polski Związek Łowiecki
- 14.00 – 18.00 Gotowanie z Tomaszem Marczewskim – półfinalistą 12. edycji programu MasterChef
- „Chrzanisz, że pali” – Ozorki wołowe w sosie chrzanowym lub musztardowym
- „Opolski żar w tempurze” – warzywa w tempurze
- „Beef-Off – Ciepło Odcięte” – rostbef na zimno z majonezem kaparowo-pieprzowym
- 14.00 – 18.30 Warsztaty przyrodnicze „dobro z lasu” – co możemy zjeść i wykorzystać w kuchni?
- 18.00 – 19.00 Koncert zespołu Knedlove
- 19.00 – 20.00 Koncert zespołu Blue Jay
- 20.00 – 21.30 Koncert zespołu Mercurius
- 22.00 – Finał konkursu Craft Music City
Czytaj też: Danuta Witkowska, profesor UO prowadzi spektakularny projekt
***
Odważne komentarze, unikalna publicystyka, pasjonujące reportaże i rozmowy – czytaj w najnowszym numerze tygodnika „O!Polska”. Do kupienia w punktach sprzedaży prasy w regionie oraz w formie e-wydania



