środa, 17 grudnia, 2025
  • Redakcja
  • Newsletter
  • Kontakt
  • Gazetki promocyjne
  • Regulamin
  • Ochrona danych
Opolska360
  • Najważniejsze
  • Opole
  • Region
  • Sport
  • Tylko u nas
  • Biznes
  • Nauka
  • Dobra Energia
  • Razem dla Środowiska
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
Opolska360
  • Najważniejsze
  • Opole
  • Region
  • Sport
  • Tylko u nas
  • Biznes
  • Nauka
  • Dobra Energia
  • Razem dla Środowiska
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
Opolska360
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
REKLAMA
Home Najważniejsze

16. Festiwal Opolskich Smaków na zakończenie wakacji

Pod hasłem „Smaki Pokoleń” odbędzie się wydarzenie, które w niezwykły sposób połączy tradycję kuchni regionalnej, smaki inspirowane różnymi zakątkami świata oraz muzykę tworzącą niepowtarzalny klimat.

Agnieszka Koziak Agnieszka Koziak
2025-08-22
w Najważniejsze, Opole
16. Festiwal Opolskich Smaków

16. Festiwal Opolskich Smaków w ostatni weekend sierpnia - fot. PIG

REKLAMA

16. Festiwal Opolskich Smaków zaplanowano na ostatni weekend sierpnia (29-31.08). Tradycyjnie, Plac Kopernika zamieni się w ogromną, pachnącą kuchnię.

Uczestnicy odwiedzą Jarmark Produktów Regionalnych i Food Trucki z szeroką strefą gastronomiczną oraz stoiskami serwującymi lokalne smaki. Jak co roku, znajdą tam także Lotny Festiwal Piwa – święto miłośników piwa rzemieślniczego. To doskonała okazja, by spróbować wyjątkowych kraftowych piw, poznać ich producentów i odkryć tajniki sztuki browarnictwa.

Wyjątkowi goście i muzyka

16. Festiwal Opolskich Smaków to przede wszystkim spotkania z pasjonatami kulinariów, którzy prezentują publiczności bogactwo i różnorodność smaków regionu. Już w piątek (29.08), podczas oficjalnego otwarcia wydarzenia, szef kuchni Kamil Klekowski wraz z Grupą Rybacką „Opolszczyzna” ugotuje aromatyczną zupę z karpia opolskiego w duchu idei zero waste.

W sobotę (30.08) Joanna Szymanowska, zwyciężczyni 12. edycji programu MasterChef, oczaruje publiczność swoimi autorskimi daniami. Znana z umiejętnego łączenia prostych i wyrafinowanych smaków, w Opolu przygotuje m.in. polik wołowy w przyprawach korzennych. Na kulinarnej scenie pojawi się również restauracja BOSQA (Aspen Prime Ski&Bike Resort), która należy do Szlaku Kulinarnego Opolski Bifyj. W niedzielę Tomasz Marczewski, półfinalista programu MasterChef, sięgnie po lokalne składniki i zaserwuje m.in. rostbef na zimno z majonezem kaparowo-pieprzowym.

Festiwal Opolskich Smaków to także trzy dni muzycznych emocji. Na Placu Kopernika ponownie zagości Craft Music City. To konkurs muzyczny, który od lat odkrywa młode talenty i daje im szansę wystąpić przed szeroką publicznością. Dziewięciu finalistów, wyłonionych spośród setek zgłoszeń z całej Polski, zaprezentuje się podczas festiwalu, a niedzielne koncerty staną się jego kulminacją. Na scenie pojawią się zespoły i soliści reprezentujący różne gatunki – od alternatywy i indie po energetyczny rock. O zwycięstwie zdecyduje publiczność, a stawką będzie m.in. możliwość nagrania materiału w profesjonalnym studiu Muzeum Polskiej Piosenki w Opolu.

16. Festiwal Opolskich Smaków to także warsztaty, które będą się odbywać codziennie w godz. 14.00-18.30. Wśród nich będą te dotyczące dóbr, jakie możemy znaleźć w lasach, jak i te związane z odżywianiem.

– Tradycyjnie skupiamy się na edukacji nt. prawidłowych nawyków w odżywianiu i porozmawiamy o zdrowym i niezdrowym jedzeniu – mówi Aleksandra Mastalerz, Regional Marketing Manager z NEPI Rockcastle, firmy będącej właściciel galerii Solaris Center, zaangażowanej w organizację festiwalu.

– Zaprosimy też na warsztaty wykonywania naturalnych dodatków kulinarnych. W sobotę od godz. 13.00 do 15.00 będziemy przygotowywać sole ziołowe, a w niedzielę w godz. 12.00-13.30 – ziołowo-roślinne lemoniady. Ponadto przewidzieliśmy karty podarunkowe do Solaris Center jako nagrody w konkursach – wylicza Aleksandra Mastalerz.

16. Festiwal Opolskich Smaków – program

Piątek 29 sierpnia 2025 r.

  • 15.00 – 18.00 Jarmark Produktów Regionalnych, Piwa Rzemieślnicze i Food Trucki
  • 15.00 – 18.30 Rodzinne warsztaty plastyczne „kolorowe obrusy”
  • 15.00 – 18.30 Warsztaty przyrodnicze „dobro z lasu” – co możemy zjeść i wykorzystać w kuchni?
  • 15.00 – 18.00 Gotowanie wielkiej zupy rybnej z Karpia Opolskiego
  • 18.00 – Oficjalne otwarcie festiwalu
  • 18.15 – 19.00 Koncert zespołu Somethingski
  • 19.00 – 20.00 Koncert zespołu Imasleep
  • 20.00 – 21.30 Koncert Zespołu Szumy

Sobota 30 sierpnia 2025 r.

  • 12.00 – 18.00 Jarmark Produktów Regionalnych, Piwa Rzemieślnicze i Food Trucki
  • 12.00 – 13.30 Gotowanie z restauracją BOSQA (Aspen Prime Ski&Bike Resort): filer z pstrąga potokowego na letnim risotto z cukinii i koperku, z emulsją z palonego masła i białego wina, podane z sałatką z marynowanego boku i kurek
  • 13.00 – 15.00 Warsztaty – sole ziołowe do wykorzystania w kuchni
  • 14.00 – 18.30 Warsztaty przyrodnicze „dobro z lasu” – co możemy zjeść i wykorzystać w kuchni?
  • 14.00 – 18.00 Gotowanie z Joanną Szymanowską – zwyciężczynią 12. edycji programu „MasterChef”
  • „Marcińskie Grzanie” TOSTOWANA BRIOCHA Z KREMEM MARCIŃSKIM
  • „Rozgrzewająca Głębia – Polik Wołowy w Korzennym Żarze” POLIK WOŁOWY W PRZYPRAWACH KORZENNYCH
  • „Egzotyczne Ciepło – Pyza, Kaczka i Azjatycki Twist” ORIENTALNY MINI-BURGER Z KACZKĄ, PYZĄ I SAŁATKĄ AZJATYCKĄ
  • 18.00 – 19.00 Koncert zespołu Thalia
  • 19.00 – 20.00 Koncert zespołu Noise River
  • 20.00 – 21.30 Koncert Zespołu Dzionsuo

Niedziela 31 sierpnia 2025 r.

  • 12.00 – 18.00 Jarmark Produktów Regionalnych, Piwa Rzemieślnicze i Food Trucki
  • 12.00 – 13.30 Warsztaty – ziołowe i kwiatowe lemoniady
  • 12.00 – 15.00 Gotowanie Potraw z Dziczyzny – Lasy Państwowe i Polski Związek Łowiecki
  • 14.00 – 18.00 Gotowanie z Tomaszem Marczewskim – półfinalistą 12. edycji programu MasterChef
  • „Chrzanisz, że pali” – Ozorki wołowe w sosie chrzanowym lub musztardowym
  • „Opolski żar w tempurze” – warzywa w tempurze
  • „Beef-Off – Ciepło Odcięte” – rostbef na zimno z majonezem kaparowo-pieprzowym
  • 14.00 – 18.30 Warsztaty przyrodnicze „dobro z lasu” – co możemy zjeść i wykorzystać w kuchni?
  • 18.00 – 19.00 Koncert zespołu Knedlove
  • 19.00 – 20.00 Koncert zespołu Blue Jay
  • 20.00 – 21.30 Koncert zespołu Mercurius
  • 22.00 – Finał konkursu Craft Music City

Czytaj też: Danuta Witkowska, profesor UO prowadzi spektakularny projekt

***

Odważne komentarze, unikalna publicystyka, pasjonujące reportaże i rozmowy – czytaj w najnowszym numerze tygodnika „O!Polska”. Do kupienia w punktach sprzedaży prasy w regionie oraz w formie e-wydania

Tags: kuchnia opoleOpolski Festiwal SmakówPlac Kopernika OpoleSolaris Opole
REKLAMA

NAJPOPULARNIEJSZE

  • sklep zaułek u marysi w Opolu

    Rodzinny sklepik zniknie z centrum Opola. Kres biznesu z tradycjami

    0 udostępnienia
    Usdostepnij 0 Tweet 0
  • To była jedna z największych atrakcji Opola. Powróci dawny blask?

    0 udostępnienia
    Usdostepnij 0 Tweet 0
  • Mirbud i Adamietz w wyścigu o Port Polska. Na mecie kontrakt na 5 mld zł

    0 udostępnienia
    Usdostepnij 0 Tweet 0
  • Prezes OSP z zarzutami. Miał molestować nieletnie dziewczyny

    0 udostępnienia
    Usdostepnij 0 Tweet 0
  • Nowe mieszkania OTBS w Opolu gotowe i czekają na mieszkańców

    0 udostępnienia
    Usdostepnij 0 Tweet 0
REKLAMA

 

 

REKLAMA

 

REKLAMA
  • Redakcja
  • Newsletter
  • Kontakt
  • Gazetki promocyjne
  • Regulamin
  • Ochrona danych

© Wydawnictwo SIlesiana 2022-2025

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Strona główna
  • Najważniejsze
  • Newsletter
  • Opole
  • Region
  • Sport
  • Tylko u nas
  • Biznes
  • Nauka
  • Razem dla środowiska
  • Dobra Energia
  • Gazetki promocyjne
  • Redakcja
  • Kontakt

© Wydawnictwo SIlesiana 2022-2025