poniedziałek, 15 grudnia, 2025
  • Redakcja
  • Newsletter
  • Kontakt
  • Gazetki promocyjne
  • Regulamin
  • Ochrona danych
Opolska360
  • Najważniejsze
  • Opole
  • Region
  • Sport
  • Tylko u nas
  • Biznes
  • Nauka
  • Dobra Energia
  • Razem dla Środowiska
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
Opolska360
  • Najważniejsze
  • Opole
  • Region
  • Sport
  • Tylko u nas
  • Biznes
  • Nauka
  • Dobra Energia
  • Razem dla Środowiska
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
Opolska360
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
REKLAMA
Home Najważniejsze

Pyszna inspiracja na święta – zdrowsze wersje tradycyjnych dań

Grudzień to pracowity miesiąc, czas przygotowywania do świąt. Zanim rozbłysną lampki na choince, a na wigilijnym stole zagości 12 tradycyjnych potraw, trzeba się napracować. Narodowy Fundusz Zdrowia proponuje zdrowsze wersje tradycyjnych przepisów, które nie wymagają wielogodzinnych przygotowań w kuchni. Możecie zainspirować się pomysłami na zdrowe wytrawne i słodkie dania.

Krzysztof Ogiolda Krzysztof Ogiolda
2025-12-14
w Najważniejsze, Opole, Tylko u nas
zdrowe przepisy na Boże Narodzenie 2025

oto zdrowe przepisy na Boże Narodzenie 2025 - mat. prasowe

REKLAMA

 

Przepisy na Boże Narodzenie 2025 – Zupa Grzybowa

zdrowe przepisy na Boże Narodzenie 2025 1

Składniki

  • grzyby suszone 4 garście, 40 g
  • bulion warzywny 8 szklanek, 2 l
  • cebula 1 sztuka, 100 g
  • marchew 1 sztuka, 50 g
  • pietruszka 1 mała sztuka, 45 g
  • seler 1 plaster, 30 g
  • czosnek 1 ząbek, 5 g
  • jogurt typu greckiego 3 łyżki, 60 g
  • natka pietruszki 4 łyżeczki, 24 g
  • olej rzepakowy 2 łyżki, 20 ml
  • liść laurowy 2 sztuki, 4 g
  • ziele angielskie 1 sztuka, 1g
  • sól, pieprz 2 szczypty, 2 g

Przepis

Grzyby zalej szklanką wody. Odstaw na kilka godzin. Odcedź. Pokrój na mniejsze kawałki. Czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Podsmaż na oleju, dodaj grzyby. Podsmaż je razem. Pozostałe warzywa umyj i obierz. Do garnka wlej bulion. Zagotuj.

Dodaj marchew, pietruszkę, seler, czosnek i przyprawy. Gotuj przez około 30 minut. Następnie dodaj grzyby z cebulą. Gotuj przez 30 minut. Lekko przestudź. Wyjmij warzywa. Pokrój je w plasterki i dodaj ponownie do zupy. Zupę przed podaniem podgrzej. Jogurt wymieszaj z kilkoma łyżkami gorącej zupy. Dodaj do garnka z zupą. Wymieszaj. Posyp posiekaną natką pietruszki. Możesz podać z łazankami lub z chlebem pełnoziarnistym.

Czas: 90 min, stopnień trudności: łatwy, liczba porcji: 4

Pieczone pierogi z kapustą i grzybami

zdrowe przepisy na Boże Narodzenie 2025 2

Składniki ciasto:

  • mąka pełnoziarnista 4 szklanki, 520 g
  • mleko 1,5% tłuszczu 1 szklanka, 220 ml
  • masło 5 plastrów, 50 g
  • jajko 1 sztuka, 50 g
  • drożdże suszone instant 1 opakowanie, 8 g
  • sól 1 szczypta, 1 g

Składniki farsz

  • kapusta kiszona 3 szklanki, 320 g
  • grzyby suszone 15 garści, 150 g
  • cebula 1 sztuka, 100 g
  • natka pietruszki 2 ½ łyżeczki, 15 g
  • olej rzepakowy 1 łyżka, 10 ml
  • czosnek 1 ząbek, 5 g
  • sól, pieprz 1 szczypta, 1 g

Składniki wierzch

  • jajko 1 sztuka, 50 g
  • mleko 1,5% tłuszczu ¼ szklanki, 60 ml
  • czarnuszka 1 łyżka, 10 g

Przepis:

Kapustę kiszoną ugotuj do miękkości. Odsącz i drobno posiekaj. Cebulę pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj. Podsmaż je na rozgrzanym oleju. Dodaj pokrojone grzyby i kapustę, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Wymieszaj i odstaw. Wymieszaj drożdże z 2 łyżkami mąki i odrobiną ciepłej wody i odstaw na 30-60 minut.

W dużej misce wymieszaj mąkę, pokrojone masło, mieszankę drożdży i sól. Dodaj mleko i jajko. Zagniataj do wyrobienia elastycznego ciasta. Rozwałkuj je cienko i wykrój koła (np. szklanką) o wielkości około 8-10 cm. Nakładaj po łyżce nadzienia na środek każdego koła. Posmaruj brzeg każdego pieroga wodą i zlep. Naczynie do zapiekania wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na nim pierogi. Pozostaw w ciepłym miejscu na około 20 minut, do wyrośnięcia ciasta. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Posmaruj pierogi jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Posyp czarnuszką. Piecz przez około 25-30 minut, do zarumienienia.

Czas: 120 min, stopnień trudności: średni, liczba porcji: 5.

Przepisy na Boże Narodzenie 2025 – Kulebiak z kapustą i grzybami

zdrowe przepisy na Boże Narodzenie 2025 3

Składniki – ciasto

  • mąka orkiszowa biała 2 szklanki, 250 g
  • drożdże suszone instant 1 op., 8 g
  • mleko 2% tłuszczu ½ szklanki, 100 ml
  • sól ½ łyżeczki, 3 g
  • jajko 1 sztuka, 50 g
  • olej rzepakowy 2 ½ łyżki, 25 ml

Składniki – farsz

  • grzyby suszone 2 garście, 20 g
  • kapusta kiszona 2 ¼ szklanki, 250 g
  • sól, pieprz 2 szczypty, 2 g
  • liść laurowy 1 sztuka, 2 g
  • majeranek 2 łyżeczki, 6g
  • olej rzepakowy 1 łyżka, 10 ml
  • cebula ½ sztuki, 50 g

Przepis na farsz

Suszone grzyby zalej w garnku około 250 ml gorącej wody. Dodaj liść laurowy, sól, pieprz i kapustę. Wymieszaj i gotuj do miękkości pod przykryciem przez około 30 minut. Od czasu do czasu przemieszaj farsz. Zdejmij pokrywkę i gotuj jeszcze chwilę, aby odparować płyn. Dodaj majeranek. Usuń liść laurowy i posiekaj kapustę. Obierz i posiekaj w kostkę cebulę. Podsmaż cebulę do zeszklenia na oleju. Dodaj cebulę do kapusty, wymieszaj i odstaw do ostudzenia.

Przepis na ciasto

Wymieszaj drożdże z 2 łyżkami mąki i odrobiną ciepłej wody i odstaw na 30-60 minut. Do miski wsyp mąkę, mieszankę drożdży, sól i wymieszaj. Dodaj mleko i jajko. Delikatnie wymieszaj łyżką. Na koniec dodaj olej. Wyrób ręcznie ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformuj kulę. Odstaw do miski w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia. Potem ciasto podziel na 2 części. Rozwałkuj pierwszy kawałek na prostokąt. Wyłóż połowę farszu. Zachowuj około 1,5 cm wolnych brzegów. Zwiń ciasto w roladę wzdłuż dłuższego boku. Zlep brzegi. Połóż ciasto na papierze do pieczenia. Zawiń papier zostawiając miejsce na wyrośnięcie ciasta. Powtórz to z drugim kawałkiem. Odstaw kulebiaki na 20 minut do podrośnięcia. Ułóż na blaszce i piecz przez 40-45 minut w 180 stopniach.

Czas: 90 min, stopnień trudności: średni, liczba porcji: 10-12.

Pieczony karp z sokiem z cytryny i natką pietruszki

zdrowe przepisy na Boże Narodzenie 2025 4

Składniki

  • karp świeży 1 sztuka, 1 kg
  • pomidory koktajlowe 10 sztuk, 200 g
  • olej rzepakowy 3 łyżki, 30 ml
  • cytryna 1 sztuka, 80 g
  • czosnek 2 ząbki, 10 g
  • natka pietruszki 4 łyżeczki, 24 g
  • koperek świeży 4 łyżeczki, 24 g
  • sól, pieprz ziołowy 1 szczypta, 1 g

Przepis

Rybę oczyść z łusek, przetnij jej brzuch, dokładnie umyj. Oczyść ze śluzu. Osusz, odetnij płetwę grzbietową i ewentualnie pozostałe płetwy. Posyp karpia solą. Skrop sokiem z połowy cytryny. Odstaw na kilka minut. Ponownie przepłucz. Osusz ręcznikiem papierowym.

Rybę włóż do naczynia do zapiekania. Skrop olejem. Dopraw solą i pieprzem. Wokół ryby ułóż plasterki cytryny, pomidory koktajlowe i obrany czosnek. Piekarnik rozgrzej do 190 stopni. Piecz przez około 45 minut. Posyp posiekanym koperkiem i natką pietruszki.

Czas: 65 min, stopnień trudności: średni, liczba porcji: 5.

Przepisy na Boże Narodzenie 2025 – Dorsz pieczony z warzywami

zdrowe przepisy na Boże Narodzenie 2025 5

Składniki

  • dorsz 5 filetów, 500 g
  • marchew 4 sztuki, 180 g
  • pietruszka 3 sztuki, 240 g
  • por 2 sztuki, 280 g
  • oliwa z oliwek 4 łyżki, 40 ml
  • cytryna 1 sztuka, 80 g
  • czosnek 2 ząbki, 10 g
  • koperek świeży 3 łyżeczki, 12 g
  • sól, pieprz 1 szczypta, 1 g

Przepis

Warzywa umyj, obierz. Marchewki i pietruszki zetrzyj na dużych oczkach tarki. Pory pokrój w plastry. Rybę umyj, pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw solą i pieprzem. Na spodzie naczynia do zapiekania ułóż warzywa, a na nich rybę.

Czosnek przekrój na pół i włóż do naczynia. Cytrynę sparz, połowę pokrój w plastry. Ułóż na rybie. Oliwę z oliwek wymieszaj z sokiem wyciśniętym z drugiej połowy cytryny. Drobno pokrój koperek. Dodaj do sosu. Wymieszaj i polej nim danie. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Piecz przez 30-35 minut.

Czas: 60 min, stopnień trudności: średni, liczba porcji: 2.

Przepisy na Boże Narodzenie 2025 – Sernik z miodem

zdrowe przepisy na Boże Narodzenie 2025 6

Składniki

  • twaróg półtłusty 1 opakowanie, 200 g
  • jogurt naturalny 10 łyżek, 200 g
  • jajka 2 sztuki, 100 g
  • miód 2 łyżki, 50 g
  • budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru 1 opakowanie, 35 g
  • skórka z pomarańczy 1 łyżeczka, 9 g
  • ekstrakt waniliowy kilka kropel, 1 ml

Przepis

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Pomarańczę sparz wrzątkiem, osusz. Zetrzyj z niej skórkę na tarce o małych oczkach. Żółtka oddziel od białek. Zmiksuj żółtka z twarogiem, skórką z pomarańczy i miodem. Dodaj jogurt, ekstrakt waniliowy i budyń. Zmiksuj na gładką masę.

W oddzielnej misce ubij białka na sztywną pianę. Wymieszaj je delikatnie z masą twarogową. Przelej do tortownicy. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Piecz przez około 30-40 minut. Studź przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Czas: 50 min, stopnień trudności: łatwy, liczba porcji: 6.

Czytaj także: Nadciśnienie. Groźna choroba, której nie czuć

***

Odważne komentarze, unikalna publicystyka, pasjonujące reportaże i rozmowy – czytaj w najnowszym numerze tygodnika „O!Polska”. Do kupienia w punktach sprzedaży prasy w regionie oraz w formie e-wydania

Tags: Boże NarodzenieNFZ Opolezdrowiezdrowie Opole
REKLAMA

NAJPOPULARNIEJSZE

  • sklep zaułek u marysi w Opolu

    Rodzinny sklepik zniknie z centrum Opola. Kres biznesu z tradycjami

    0 udostępnienia
    Usdostepnij 0 Tweet 0
  • Tu czas i ceny stanęły w miejscu. Opolski bar hitem internetu

    0 udostępnienia
    Usdostepnij 0 Tweet 0
  • Zdjęcie z Opola hitem internetu. Łukasz Litewka poszukuje tego taty

    0 udostępnienia
    Usdostepnij 0 Tweet 0
  • Doris „Gliniara” z wyrokiem. Była policjantka robi karierę, mundurowi wzburzeni

    0 udostępnienia
    Usdostepnij 0 Tweet 0
  • Nowoczesna instalacja powstaje w Opolu. „Trzecia taka na świecie”

    0 udostępnienia
    Usdostepnij 0 Tweet 0
REKLAMA

 

 

REKLAMA

 

REKLAMA
  • Redakcja
  • Newsletter
  • Kontakt
  • Gazetki promocyjne
  • Regulamin
  • Ochrona danych

© Wydawnictwo SIlesiana 2022-2025

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Strona główna
  • Najważniejsze
  • Newsletter
  • Opole
  • Region
  • Sport
  • Tylko u nas
  • Biznes
  • Nauka
  • Razem dla środowiska
  • Dobra Energia
  • Gazetki promocyjne
  • Redakcja
  • Kontakt

© Wydawnictwo SIlesiana 2022-2025