– Po wielu miesiącach ciężkiej pracy nowego gospodarza we współpracy z opolskim oddziałem PTTK doprowadziliśmy do otwarcia Gospody Gryfne Gary – cieszy się Grzegorz Błaszczyk, prezes spółki Sudeckie Hotele i Schroniska PTTK. – Mam nadzieję, że spełni oczekiwania, bo o ile dobrze wiem te były duże i będzie wpisywał się w mapę miasta, stanie się nowym punktem, do którego równie chętnie będą zaglądać opolanie, jak i turyści.
Warto zauważyć, że „gryfne” to słowo, które w gwarze śląskiej zazwyczaj dotyczy płci pięknej i oznacza właśnie piękną, zachwycającą niewiastę. I taki też ma być ten lokal. W którym to będzie można spróbować także zachwycającej smakiem tradycyjnej kuchni śląskiej. W takowym anturażu i atmosferze.
– Tym wszystkim co się teraz dzieje się wokół tego obiektu, jako regionalista i krajoznawca, choć nie tylko, jestem zachwycony. Cieszę się, że zachowano ten Śląsk w tym lokalu. To jadło, ten język czy choćby te zdobienia i hafty na ścianach, to wszystko jest dla mnie wielce budujące – cieszy się Lucjusz Bilik, prezes opolskiego oddział PTTK, który jest gospodarzem lokalu.
Gospoda Gryfne Gary otwarta
A co ważne gospoda niebawem przystąpi do Szlaku Kulinarnego Opolski Bifyj. Wystarczy choćby rzut oka w menu, gdzie uświadczymy takie dania jak:
- żebro śląskie
- rolada śląska
- policzki wołowe
- cepeliny z kaczką
- opolski krupniok smażony
- zupa z karpia
- sandacz smażony
- gryfna buła (do wyboru z krupniokiem, białą kiełbasą, kiełbasą wędzoną)
Przypomnijmy, iż Gospoda Gryfne Gary to kolejny kulinarny biznes, który wprowadza się do zabytkowego Domku Lodowego nad Stawkiem Barlickiego.
– To jest jedna z piękniejszych miejscówek w Opolu. A jak prezydent miasta wypuści wodę na stawku, ruszy fontanna, zaczną się koncerty, to ta cała otoczka jeszcze bardziej wypięknieje – nie kryje Lucjusz Bilik.
Czytaj także: Opole 2025 – wiemy, kto zaśpiewa w Premierach. „Teksty na bardzo słabym poziomie”
***
Odważne komentarze, unikalna publicystyka, pasjonujące reportaże i rozmowy – czytaj w najnowszym numerze tygodnika „O!Polska”. Do kupienia w punktach sprzedaży prasy w regionie oraz w formie e-wydania