Opolski Festiwal Smaków 2023. Jest przepysznie!
Opolski Festiwal Smaków 2023 to jedna z topowych imprez regionalnych. Od 14 lat przyciąga fanów lokalnych produktów, a także propagatorów zdrowego odżywiania i stylu życia. A temu wszystkiemu towarzyszy dobra zabawa i akcenty muzyczne.
Nie inaczej jest w tym roku. Na placu Kopernika od piątku 25 sierpnia można skosztować nie tylko opolskich specjałów podczas jarmarku produktów regionalnych.
Przy stoiskach znajdziemy m.in. chleby, miody, przetwory, przyprawy, sery czy wędliny. Na fanów imprezy czekają także rozmaite smaki chałwy. Między innymi migdałowa, pistacjowa, różana, bakaliowa. Natomiast na fanów dobrego piwa czekała szeroka paleta piw rzemieślniczych. Dla siebie znajdą coś także miłośnicy rękodzieła czy pięknej i sławnej na cały kraj ceramiki z Tułowic. Można wypatrzeć prawdziwe perełki.
Tradycyjnie Opolski Festiwal Smaków oferuje ciekawy wybór dla amatorów jedzenia z food trucków. Dlatego też w tym roku organizatorzy zadbali by można było skosztować dań z różnych zakątków świata. Na przykład kuchni amerykańskiej, greckiej, meksykańskiej. A nawet japońskiej.
Ceny nieraz zaporowe
Mimo ciekawego wyboru odstraszać mogą ceny. Za hamburgera trzeba zapłacić ok. 30-40 zł. Za różne wariacje greckiej pity ok. 30-38 zł. Zaś za burrito wywodzące się z Meksyku – od 35 do nawet 50 zł
Na głównej scenie imprezy można oglądać pokazy gotowania, które kończą się degustacją publiczności. Dziś triki kulinarne zdradzał Kuba Tomaszczyk. Gość opolskiej imprezy zasłynął zwycięstwem Master Chefa. A siedem lat temu startował w pierwszej edycji Master Chefa Juniora.
Mimo to Opolski Festiwal Smaków 2023, to nie tylko jedzenie. Organizatorzy zadbali m.in. o najmłodszych. Oni szczególnie dobrze bawili się podczas warsztatów. Podczas sobotnich zajęć spotkaliśmy Alinę Kobęcę z córeczką, która do Opola przyjechała z Radomska.
– Odwiedzamy w Opolu rodzinę. Dlatego też przy okazji smakujemy lokalnych przysmaków. Po warsztatach idziemy na stanowisko ze świeżym chlebem – zdradza pani Alina i dodaje, że opolska impreza to strzał w dziesiątkę. – Żałuję, że u nas w Radomsku nie ma podobnego wydarzenia – stwierdza.
Z jakimi smakami kojarzy jej się Opole i Opolszczyzna? – Oczywiście ze śląską roladą! – śmieje się.
Warsztatami zachwycona była w sobotę jej córeczka – 7-letnia Lilianna.
– My tu robimy prawdziwe gofry – podkreśla dziewczynka. – Na koniec będą przyozdobione malinami i bitą śmietaną. Jest super!
Z kolei na stoisku obok można było zgłębiać sztukę lukrowania pierników.
Opolski Festiwal Smaków 2023. Co w niedzielę?
- 12.00 – 18.00 – Jarmark Produktów Regionalnych, Piwa Rzemieślnicze, Food Trucki
- 12.00 – 15.00 – Gotowanie z szefem Restauracji Hotelu Mercure Opole – Radkiem Bebekiem: Żurek na maślance.
- 12.00 – 17.00 – Warsztaty: Zdrowa kuchnia dla każdego!
- 13.00 – 17.00 – Warsztaty: Zabawy z woskiem pszczelim
- 13.00 – 17.00 – Gotowanie z Karolem Kus (kanał „Masz to w lesie”) na wielkiej patelni
- 15.00 – 18.00 – Gotowanie z szefem restauracji Opolanka – Marcinem Klichem: Mus z chałwy, przecier z czarnej porzeczki i ciasto parzone.
- 15.00 – 18.00 – Gotowanie z Adrianem Feliksem (Top Chef): Curry drobiowe z trawą cytrynową i kus kusem z kalafiora
- 15.00 – 15.30 – Panel dyskusyjny: Pszczoły to sól ziemi – bez nich nie przeżyjemy.
- 16.00 – 16.30 – Panel dyskusyjny: Las w życiu codziennym.
- 18.00 – 21:00 – Koncerty finalistów Craft Music City
Czytaj: Międzynarodowa koprodukcja Opola, Krakowa i Madrytu w „Kochanowskim”. Tematem eutanazja