środa, 4 października, 2023
  • O redakcji
  • Regulamin
  • Ochrona danych
  • Kontakt
Opolska360
  • Strona główna
  • Aktualności
    • Opole
    • Region
    • Tylko u nas
    • Biznes
    • Nauka
    • Sport
    • Razem dla Środowiska
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
Opolska360
  • Strona główna
  • Aktualności
    • Opole
    • Region
    • Tylko u nas
    • Biznes
    • Nauka
    • Sport
    • Razem dla Środowiska
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
Opolska360
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
REKLAMA
Home Biznes

Branże piekarska i cukiernicza nad przepaścią. Ciasto towarem luksusowym?

Rosną ceny paliw i opału. Inflacja wciąż rośnie. Wkrótce wzrosną koszty pracy. To uderza m.in. w piekarnie i małe manufaktury cukiernicze. Właściciele takich biznesów nie kryją, że ich sytuacja jest coraz trudniejsza.

Joanna Gerlich Joanna Gerlich
1 rok temu
w Biznes
0
Branże piekarska i cukiernicza nad przepaścią. Ciasto towarem luksusowym?

fot. pixabay.com

REKLAMA
REKLAMA

Wyższe koszty – droższe pieczywo

By powstał chleb, potrzeba ludzkich rąk, mąki i paliwa do ogrzania pieca. W ostatnim czasie najbardziej zdrożały prąd, gaz i mąka. W piekarniach jako źródło ciepła najczęściej wykorzystuje się węgiel, prąd, gaz i olej opałowy.

Obecnie najdroższy jest gaz. Piekarnie, które korzystają z tego źródła energii, już teraz zastawiają się nad innymi rozwiązaniami. Podczas pandemii olej opałowy staniał do historycznie niskiej ceny 1,50 zł za metr sześc. Obecnie to już 5,77 zł. Węgiel odchodzi do lamusa, bowiem dodatkowo należy doliczyć koszty związanie z zatrudnieniem pracownika, który będzie go dosypywał do pieca.

– Przez lata olej opałowy był najdroższym nośnikiem energii i mieliśmy najdroższe koszty wypieków, bo w naszym przypadku nie było miejskiego przyłączenia do gazu. Dlatego z technicznego punktu widzenia było nam łatwiej wybrać droższe rozwiązanie. Dziś mogłoby z kolei być jednym z tańszym, choć niestety ta chwila może trwać krótko – zaznacza Patryk Grabowski z piekarni i cukierni Grabowski z Otmic.

– Znajomi, którzy w swoich piekarniach mieli gaz, płacili rachunki 10 tys. zł miesięcznie, a obecnie skoczyły one na 28 tys. zł. Gaz podrożał nawet o 300 proc., opał ok. 100-150 proc. Co będzie dalej, nikt nie wie. Do wypieku chleba na szczęście nie wykorzystujemy prądu. Z naszej perspektywy nie będzie drastycznej podwyżki, ale piekarnie opalane gazem będą musiały podnieść cenę. Z początkiem nowego roku, gdy wzrośnie płaca pracowników, znowu koszty utrzymania zakładu pójdą w górę – zaznacza przedsiębiorca.

Chleb nie taki, jak kiedyś

Obecnie nie ma produktu, który by nie podrożał. – Na początku roku 2021 cena mąki wynosiła 1 zł za kg, obecnie kosztuje 2,5 zł i nic nie wskazuje, że będzie taniej. Tym samym za 1 kg chleba obecnie płacimy 8 zł, pół roku temu kosztował złotówkę mniej, a trzy lata wcześniej był to koszt rzędu 4 zł. Jedynie śliwka nie zdrożała – mówi właściciel piekarni.

Przedsiębiorcy zauważają, że z roku na rok jemy coraz mniej pieczywa. Chleby kupujemy coraz mniejsze, ale za to częściej.

– Kiedyś kilogramowy bochen był podstawą zakupów, potem powstały chleby 0,7 kg, a obecnie sprzedajemy najwięcej tych mniejszych bochenków. Dzisiaj klient nie robi zakupów raz na 3 dni, tylko przychodzi codziennie po mniejszy chleb i chce go mieć zawsze świeży, ale kupujemy go znacznie mniej w porównaniu do lat ubiegłych – mówi Patryk Grabowski.

Przedsiębiorca zaznacza też, że chleb w przeciągu 30 lat zmienił swoją objętość. Obecnie bochen ważący 1 kg wygląda objętościowo tak jak 30 lat temu trzykilogramowy. Klient oczekuje, żeby był równy, bez skazy, każdy bochenek taki sam.

– Niestety przy tradycyjnym wyrobie chleba, ciężko o taki efekt. Chleb wyrabiają ludzie, nie maszyny – tłumaczy.

Słodko-gorzki biznes 

Cukiernia to inna gałąź biznesu. Najgorsze czasy przeżywała w okresie pandemii. Ludzie nie świętowali, nie spotykali się, tym samym nie zamawiali ciast i tortów.

– Niestety już do wypieku ciast prąd jest niezbędny. Tylko w ciągu tego roku cena energii poszła już o 100% do góry, jest zagwarantowana na 3 lata, ale na koszty dystrybucji nie ma gwarancji, a te generują 1/5 całego rachunku za energię – zauważa Patryk Grabowski. – Ceny podstawowych produktów, które wykorzystujemy do wypieku ciast, jeszcze nigdy nie rosły tak szybko jak obecnie. Mąka i cukier zdrożały o 100 proc., jajka o 50 proc., tłuszcze zwierzęce i nabiał 100-150 proc. Na dzień dzisiejszy nie ma możliwości zakontraktowania czegoś na dłużej.

Otmicki przedsiębiorca nie ukrywa, że biznes cukierniczy ociera się o granicę opłacalności.

– Gdy po pandemii pozbieraliśmy się, przyszła wojna na Ukrainie. Ludzie przez pierwszy miesiąc nie chcieli wydawać pieniędzy na nic. Na szczęście lato było odbiciem od dna, przyjechało wielu turystów z Niemiec, którzy chętnie kupują kołacz – opowiada pan Patryk.

– Ludzie mają określony budżet na słodkości. Jeśli ktoś kupował ciasto do kawy za 20 zł, dalej kupuje je za tę kwotę, ale obecnie tego ciasta otrzymuje mniej. Jeśli my dźwigamy ceny o 10 proc., to sprzedaż spada o 10 proc. Klient nie kupi więcej, ludzie kupują mniej ciasta, ale płacą tyle samo – wyjaśnia.

Najtrudniej spojrzeć w jutro. Niewiedza, co będzie dalej, nie sprzyja rozwojowi biznesów piekarniczo-cukierniczym. Innym też nie.

Tags: drożyznainflacja
REKLAMA

Powiązane wpisy

Opolska Nagroda Jakości 2023
Biznes

Opolska Nagroda Jakości 2023. Przedsiębiorcy docenieni za dobrą pracę

2 tygodnie temu
węgiel na zimę 2023
Najważniejsze

Paniki z węglem na razie nie ma, ale nie warto zwlekać z zakupami

2 tygodnie temu
Bankomaty odejdą do lamusa?
Biznes

Nadchodzi koniec bankomatów? Wkrótce może ich sporo zniknąć

3 tygodnie temu
inwestycja DANONE w Opolu
Biznes

Wielka inwestycja Danone w Opolu. Nutricia zbuduje fabrykę za 230 mln zł

3 tygodnie temu
automotive na Opolszczyźnie
Biznes

Branża automotive rozwija się na Opolszczyźnie i przyciąga kolejnych inwestorów

3 tygodnie temu
centrum logistyczne w Świerklach
Opole

Centrum logistyczne w Świerklach. Mieszkańcy protestują przeciw inwestycji

4 tygodnie temu

KUP e-WYDANIE

NAJPOPULARNIEJSZE

  • Opolanie wygrali w Lotto

    Opolanie wygrali w Lotto. Mamy dwóch nowych milionerów

    0 udostępnienia
    Usdostepnij 0 Tweet 0
  • Nowa organizacja ruchu na niebezpiecznym skrzyżowaniu w Opolu

    0 udostępnienia
    Usdostepnij 0 Tweet 0
  • Katarzyna Czochara z PiS na billboardach, na które umowę miało starostwo. „Przypadek? Nie sądzę”

    0 udostępnienia
    Usdostepnij 0 Tweet 0
  • Afera finansowa w Namysłowie. Zawiadomienie do prokuratury na starostę z PiS

    0 udostępnienia
    Usdostepnij 0 Tweet 0
  • Związkowcy zarzucają rektorowi Lorencowi upolitycznienie Politechniki Opolskiej

    0 udostępnienia
    Usdostepnij 0 Tweet 0
REKLAMA

PRZEGLĄDAJ PO KATEGORIACH

  • Bez kategorii
  • Biznes
  • Ekologia
  • Najważniejsze
  • Nauka
  • Opole
  • Region
  • Sport
  • Tylko u nas
REKLAMA

PRZEGLĄDAJ PO TAGACH

Andrzej Buła Arkadiusz Wiśniewski biznes opole Diecezja Opolska ekologia Futsal GDDKiA Opole Gwardia Opole Historia inwestycje opole Ireneusz Jaki Janusz Kowalski Jarosław Kaczyński Koalicja Obywatelska Opole Kolejarz Opole komunikacja Opole Koszykówka kultura opole Marcin Oszańca MKS Kluczbork Mniejszość Niemiecka MZD Opole Odra Opole PiS Opole Piłka nożna Piłka ręczna Platforma Obywatelska Opole (PO) Policja Opole Prokuratura Opole PSL Opole Puchar Polski Rafał Bartek Siatkówka Solidarna Polska Opole Stal Brzeg Stal Nysa Uni Opole Uniwersytet Opolski Urząd Marszałkowski Opole Urząd Miasta Opole WiK Opole Witold Zembaczyński Wybory do Sejmu i Senatu 2023 Wybory parlamentarne 2023 ZAKSA Kędzierzyn-Koźle
REKLAMA
  • O redakcji
  • Regulamin
  • Ochrona danych
  • Kontakt

© Wydawnictwo SIlesiana 2022

Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Home
  • Region
  • Biznes
  • Opole
  • Najważniejsze
  • Sport
  • Nauka

© Wydawnictwo SIlesiana 2022

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist